Wonen, werken en leven in Borne

Centraal in de regio Twente op de kruising van stedelijke agglomeratie en het groene hart van Twente, ligt Borne. Samen met de dorpen Hertme en Zenderen telt de gemeente ruim 21.000 inwoners. De geografische ligging van Borne biedt de gemeente op diverse terreinen goede ontwikkelingsperspectieven.

 

De kracht van Borne zit niet in grootstedelijke allure, maar juist in kwaliteit, korte lijnen en goed contact met de burgers. De relatieve kleinschaligheid zorgt ervoor dat Borne oog heeft voor maatschappelijke ontwikkelingen en dat burgers en bestuur wederzijdse betrokkenheid tonen.

 

Deelnemen in Netwerkstad Twente (Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal en Borne) is erg belangrijk voor de gemeente Borne. Door nauw samen te werken met de drie omliggende steden, profiteert Borne van de uitgebreide mogelijkheden van deze, terwijl het haar eigen identiteit kan behouden.

 

De centrale ligging, de goede voorzieningen en de nabijheid van mooie natuur zorgen ervoor dat het in Borne prettig wonen en werken is. De onderwijsvoorzieningen zijn goed, er zijn voldoende sportaccommodaties, variërend van sportparken, tennis- en squashbanen tot een overdekt zwembad. In het sfeervolle centrum van Borne is het prettig winkelen. De diversiteit in winkels en de klantvriendelijkheid worden hoog gewaardeerd. In Borne is op vrijdagavond koopavond en op woensdagochtend markt. Dit, en het gratis parkeren in het centrum, maakt dat ook mensen van elders in de regio graag naar Borne komen.

 

Borne ligt tussen de steden Hengelo en Almelo en is per trein, per bus en met de auto goed bereikbaar. Elk kwartier stopt de trein Enschede - Zwolle in Borne. In Hengelo of Almelo zijn er perfecte aansluitingen op intercity’s naar iedere bestemming in Nederland. Daarnaast is er een grote P&R locatie direct bij het station. Per auto is Borne bereikbaar via de A1 en A35 middels twee aansluitingen op het Rijkswegennet.

 

 

'Wonen, werken en leven in Hengelo

Hengelo is een middelgrote stad met meerdere gezichten. Indrukwekkend door de rijke industriële geschiedenis, de huidge bedrijvigheid en de toekomstplannen. Opvallend door de mix van sociale woningbouw, karakteristieke tuindorpen en ruim opgezette woonwijken. En verrassend door een eigentijdse binnenstad met vele kwaliteitswinkels, horeca en divers voorzieningenaanbod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hengelo in cijfers:Inwoners ruim 81.000 Oppervlakte in ha. 6.185

Woningen 36.473

Vestigingen 4.020

Werkzame personen 42.621

 

Compact en compleetHengelo heeft zijn bewoners en bezoekers veel te bieden. Een keur aan kwaliteitswinkels, een prachtige schouwburg, een eigentijdse bibliotheek met horecavoorziening en moderne parkeergelegenheden grenzend aan het stadshart. Om even bij te komen zijn er de altijd uitnodigende cafés en restaurants. En bent u op zoek naar echte rust, dan vindt u die in de directe omgeving. Bijvoorbeeld op landgoed Twickel of in het coulisselandschap dat de stad omzoomt.

 

Modern winkelaanbodHet moderne centrum beschikt over een gevarieerd en breed aanbod aan winkels. Landelijke ketens staan samen met de vele typisch Hengelose kwaliteitszaken borg voor winkelplezier in alle branches. Vooral op modegebied heeft de stad een naam hoog te houden. Een aanrader is de elke woensdag en zaterdag gehouden warenmarkt op het centrale plein in de binnenstad. Eén van de beste markten van Nederland.

 

Een levendige stadHengelo is internationaal bekend vanwege het Fanny Blankers Koen Stadion. Tijdens de jaarlijkse FBK Games, één van de 24 IAAF atletiekwedstrijden die jaarlijks in de wereld worden gehouden, zijn al meerdere wereldrecords gevestigd. In de wijde regio geniet de stad een reputatie op uitgaansgebied. De gezellige en sfeervolle restaurants, cafés en discotheken bieden elk wat wils. Voor culturele activiteiten kunt u terecht in de tot muziekzaal omgebouwde Waterstaatkerk. Of breng een bezoek aan pop- en cultuurpodium Metropool. Muziek, dans toneel en cabaret vindt u ook in het Rabotheater: de door Jan Hoogstad ontworpen eigentijdse schouwburg. Kunstcentrum Hengelo en verschillende galeries en musea bieden wisselende (kunst)tentoonstellingen. Tenslotte kent Hengelo een groot aanbod van grotere en kleinere evenementen. De boekenmarkt in Tuindorp, Tropical Night, het Modespektakel, het internationale Straattheaterfestival en de jaarlijkse Nacht van Hengelo zijn zeker een bezoek waard.

 

Aantrekkelijk ondernemersklimaatCentrale ligging in TwenteHengelo ligt aan de snelwegen A1 en A35, het Twentekanaal en het internationale spoorwegnet. Daarmee geldt Hengelo als hét knooppunt van Twente. De A1 en A35 gecombineerd met het Twentekanaal zorgde voor de vestiging can de Combiterminal Twente; de grootste inlandterminal van Nederland.

 

Het bedrijfsleven benut deze centrale ligging. Niet alleen de “fysieke bereikbaarheid” van Hengelo is gunstig voor het bedrijfsleven. Ondernemers zijn ook voor elkaar bereikbaar en vormen samen netwerken voor kennisuitwisseling.

 

Op een populatie van ruim 80.000 inwoners zijn er circa 42.000 arbeidsplaatsen.

 

Bij de lesHengelo is groot geworden door de metaalindustrie, die traditioneel vroeg om goed geschoolde werknemers. Nog steeds heeft de stad een divers aanbod van middelbare beroepsopleidingen, ondergebracht om het Regionaal opleidingscentrum (ROC) van Twente. Tussen Hengelo en Enschede ligt verder de Universiteit Twente, waar technische en toegepaste wetenschappen worden gedoceerd. In de buurgemeente Enschede zetelt ook de Hogeschool Enschede met een breed aanbod van opleidingen.

 

Bedrijvigheid alomDe centrale ligging, de industriële wortels en de goede kennisinfrastructuur maken Hengelo aantrekkelijk voor internationaal georiënteerde bedrijven als Thales, AKZO Nobel, Siemens, Stork Plastic Machinery en Eaton Holec. Inmiddels zijn ook het midden- en kleinbedrijf en de dienstensector sterk vertegenwoordigd. Natuurlijk biedt de stad uitstekende hotel- en congresfaciliteiten, zoals die van het in de nabijheid van het station gelegen Eden Star Hotel, een WTC, het Rabotheater, poppodium Metropool en het aan de A1 gesitueerde hotel- en congrescentrum Van der Valk.

 

Kortom, Hengelo staat voor de bedrijvigheid met beleid.