Wonen, werken en leven in Hengelo

Hengelo is een middelgrote stad met meerdere gezichten. Indrukwekkend door de rijke industriële geschiedenis, de huidge bedrijvigheid en de toekomstplannen. Opvallend door de mix van sociale woningbouw, karakteristieke tuindorpen en ruim opgezette woonwijken. En verrassend door een eigentijdse binnenstad met vele kwaliteitswinkels, horeca en divers voorzieningenaanbod.

 

Compact en compleet

Hengelo heeft zijn bewoners en bezoekers veel te bieden. Een keur aan kwaliteitswinkels, een prachtige schouwburg, een eigentijdse bibliotheek met horecavoorziening en moderne parkeergelegenheden grenzend aan het stadshart. Om even bij te komen zijn er de altijd uitnodigende cafés en restaurants. En bent u op zoek naar echte rust, dan vindt u die in de directe omgeving. Bijvoorbeeld op landgoed Twickel of in het coulisselandschap dat de stad omzoomt.

 

Modern winkelaanbod

Het moderne centrum beschikt over een gevarieerd en breed aanbod aan winkels. Landelijke ketens staan samen met de vele typisch Hengelose kwaliteitszaken borg voor winkelplezier in alle branches. Vooral op modegebied heeft de stad een naam hoog te houden. Een aanrader is de elke woensdag en zaterdag gehouden warenmarkt op het centrale plein in de binnenstad. Eén van de beste markten van Nederland.

 

Een levendige stad

Hengelo is internationaal bekend vanwege het Fanny Blankers Koen Stadion. Tijdens de jaarlijkse FBK Games, één van de 24 IAAF atletiekwedstrijden die jaarlijks in de wereld worden gehouden, zijn al meerdere wereldrecords gevestigd. In de wijde regio geniet de stad een reputatie op uitgaansgebied. De gezellige en sfeervolle restaurants, cafés en discotheken bieden elk wat wils. Voor culturele activiteiten kunt u terecht in de tot muziekzaal omgebouwde Waterstaatkerk. Of breng een bezoek aan pop- en cultuurpodium Metropool. Muziek, dans toneel en cabaret vindt u ook in het Rabotheater: de door Jan Hoogstad ontworpen eigentijdse schouwburg. Kunstcentrum Hengelo en verschillende galeries en musea bieden wisselende (kunst)tentoonstellingen. Tenslotte kent Hengelo een groot aanbod van grotere en kleinere evenementen. De boekenmarkt in Tuindorp, Tropical Night, het Modespektakel, het internationale Straattheaterfestival en de jaarlijkse Nacht van Hengelo zijn zeker een bezoek waard.

 

Aantrekkelijk ondernemersklimaat | Centrale ligging in Twente

Hengelo ligt aan de snelwegen A1 en A35, het Twentekanaal en het internationale spoorwegnet. Daarmee geldt Hengelo als hét knooppunt van Twente. De A1 en A35 gecombineerd met het Twentekanaal zorgde voor de vestiging can de Combiterminal Twente; de grootste inlandterminal van Nederland. Het bedrijfsleven benut deze centrale ligging. Niet alleen de fysieke bereikbaarheid van Hengelo is gunstig voor het bedrijfsleven. Ondernemers zijn ook voor elkaar bereikbaar en vormen samen netwerken voor kennisuitwisseling. Op een populatie van ruim 80.000 inwoners zijn er circa 42.000 arbeidsplaatsen.

 

Bij de les

Hengelo is groot geworden door de metaalindustrie, die traditioneel vroeg om goed geschoolde werknemers. Nog steeds heeft de stad een divers aanbod van middelbare beroepsopleidingen, ondergebracht om het Regionaal opleidingscentrum (ROC) van Twente. Tussen Hengelo en Enschede ligt verder de Universiteit Twente, waar technische en toegepaste wetenschappen worden gedoceerd. In de buurgemeente Enschede zetelt ook de Hogeschool Enschede met een breed aanbod van opleidingen.

 

Bedrijvigheid alom

De centrale ligging, de industriële wortels en de goede kennisinfrastructuur maken Hengelo aantrekkelijk voor internationaal georiënteerde bedrijven als Thales, AKZO Nobel, Siemens, Stork Plastic Machinery en Eaton Holec. Inmiddels zijn ook het midden- en kleinbedrijf en de dienstensector sterk vertegenwoordigd. Natuurlijk biedt de stad uitstekende hotel- en congresfaciliteiten, zoals die van het in de nabijheid van het station gelegen Eden Star Hotel, een WTC, het Rabotheater, poppodium Metropool en het aan de A1 gesitueerde hotel- en congrescentrum Van der Valk.

 

Kortom, Hengelo staat voor de bedrijvigheid met beleid.